Rozgrzewająca zupa na chłodne i szare dni. Dokładnie takie jak ten dzisiejszy.
Składniki:
I. Zupa:
2 skrzydełka kurczaka,
1 duża marchewka,
2 czerwone papryki,
1 zielona papryka,
200 g żółtej fasolki szparagowej,
kawałek selera,
sól, pieprz, ostra papryka,
odrobina oliwy czosnkowej.
Przygotowanie:
1. Pokroić marchew i selera w kostkę. Razem z kurczakiem gotować na wolnym ogniu.
2. Oczyścić paprykę i fasolkę. Pokroić w drobne kawałki i podsmażyć na oliwie. Dodać do gotującego się bulionu.
3. Gdy wszystkie warzywa zmiękną, wyjąć kurczaka. Doprawić zupę do smaku. Mięso można obrać i również dorzucić do zupy.
4. Zmiksować blenderem na gładką masę.
5. Podawać gorącą z dodatkiem jogurtu naturalnego bądź śmietany.
II. Minitarty:
pół opakowania ciasta francuskiego,
150 g pieczarek,
50 g żółtego sera,
sól i ulubione zioła (ja dodałam oregano i czubrycę).
Przygotowanie:
1. Pieczarki oczyścić, pokroić na plastry i udusić na patelni, doprawiając je jednocześnie.
2. Ser zetrzeć na dużych oczkach tarki.
3. Ciasto pokroić na 9 kawałków.
4. Każdy kawałek ciasta obsypujemy serem i warstwą gotowych pieczarek.
5. Piec ok. 12 minut w 200 stopniach.
Kolejna zupa do docenienia. ;)
Witam :)
OdpowiedzUsuńInformuję, że wyniki losowania w zabawie Świąteczna paczka dla Blogera są już na moim blogu (http://planeta-smaku.blogspot.com/).
Zapraszam do sprawdzenia, kto jest Twoją mikołajkową "parą" :)
W celu ustalenia danych korespondencyjnych proszę o bezpośredni kontakt z wylosowaną osobą.
Pozdrawiam, Aneta :)
cześć:) nie mogę wejść w Twoją pocztę by napisać więc proszę o podanie Adresu do wysyłki paczki dla Blogera, w której wzięłyśmy udział:) Całuję Małgosia
OdpowiedzUsuńgosiaziolkowa@gmail.com