Tradycja tradycją, ale nawet w czasie przygotowań przedświątecznych nie da się żyć na oparach pierników, pieczonego schabu i pasztetów. Potrzebowałam odskoczni w postaci azjatyckich smaków. Padło na zupę rybną.
A kuchnia i tak pachnie mi migdałami - ciastka się pieką.
Zupa rybna na sposób "azjatycki"
Składniki:
100 g ryby (użyłam dorsza)
50 g małych krewetek,
2 duże marchewki,
słoik konserwowanego selera,
garść makaronu ryżowego,
łodyga selera naciowego,
2 łyżki sosu sojowego,
kolorowy pieprz, sól,
mieszanka do ryb,
trochę soku z cytryny,
natka pietruszki.
1. Rybę wyfiletować. Z głowy, ogona i jednej marchewki ugotować wywar rybny. Przecedzić.
2. Drugą marchewkę i seler naciowy pokroić. Dodać do czystego wywaru i gotować.
3. Filety pokroić na kawałki. Przyprawić mieszanką do ryb i łyżką sosu sojowego. Oprószyć mąką i zarumienić na patelni. Dodać do wywaru, gdy warzywa będą już miękkie.
4. Do zupy dodać makaron, kilka ziarenek pieprzu, sól i przepłukany wrzątkiem seler.
5. Krewetki skropić sokiem z cytryny i smażyć na gorącym tłuszczu. Dodać łyżkę sosu sojowego i tymianek. Podsmażyć parę minut.
6. Zupę nalewać do miseczek, na wierzch wyłożyć krewetki i posypać natką pietruszki.
* Zdaję sobie sprawę, że zmaltretowałam biedne krewetki tym sosem sojowym, ale lubię takie połączenie.
A kuchnia i tak pachnie mi migdałami - ciastka się pieką.
Zupa rybna na sposób "azjatycki"
100 g ryby (użyłam dorsza)
50 g małych krewetek,
2 duże marchewki,
słoik konserwowanego selera,
garść makaronu ryżowego,
łodyga selera naciowego,
2 łyżki sosu sojowego,
kolorowy pieprz, sól,
mieszanka do ryb,
trochę soku z cytryny,
natka pietruszki.
1. Rybę wyfiletować. Z głowy, ogona i jednej marchewki ugotować wywar rybny. Przecedzić.
2. Drugą marchewkę i seler naciowy pokroić. Dodać do czystego wywaru i gotować.
3. Filety pokroić na kawałki. Przyprawić mieszanką do ryb i łyżką sosu sojowego. Oprószyć mąką i zarumienić na patelni. Dodać do wywaru, gdy warzywa będą już miękkie.
4. Do zupy dodać makaron, kilka ziarenek pieprzu, sól i przepłukany wrzątkiem seler.
5. Krewetki skropić sokiem z cytryny i smażyć na gorącym tłuszczu. Dodać łyżkę sosu sojowego i tymianek. Podsmażyć parę minut.
6. Zupę nalewać do miseczek, na wierzch wyłożyć krewetki i posypać natką pietruszki.
* Zdaję sobie sprawę, że zmaltretowałam biedne krewetki tym sosem sojowym, ale lubię takie połączenie.
0 komentarze:
Prześlij komentarz