wtorek, 18 grudnia 2012

    Ziemniaki au gratin to tradycyjna, francuska zapiekanka.  Danie pochodzi z okolic Dauphine, dlatego też używa się tej nazwy zamiennie z gratin. Samo "gratin" to sposób na zapieczenie warzyw, ale najbardziej przyjęła się wersja ziemniaczana. Zapieczony ser i aksamitny środek zachwycają kontrastowością smaków. A do tego warzywna ryba i zielona herbata. Obiad idealny.

I. Ziemniaki au gratin (na 4 ramekiny):
600 g ziemniaków,
pół szklanki startego sera (użyłam tylżyckiego i odrobiny parmezanu),
łyżka masła,
2/3 szklanki tłustej śmietany,
pół łyżeczki soli,
pół łyżeczki czarnego pieprzu,
2 ząbki czosnku.

1. Ziemniaki obrać, pokroić na cieniutkie plasterki.
2. Masło rozpuścić i lekko podsmażyć posiekany czosnek. Wlać do ziemniaków.
3. Dodać śmietanę, połowę startego sera i przyprawy. Wymieszać i układać do foremek do 4/5 wysokości.
4. Zapiekać 60 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia posypać resztą sera.


II. Mintaj w warzywnej panierce:
2 filety z mintaja,
1 mała marchewka,
kawałek selera naciowego,
pół czerwonej cebuli,
łyżka suszonych płatków pomidorów,
łyżka zielonego pesto,
sól, pieprz.

1. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pesto, sól i pieprz.
2. Powstałą masą natrzeć rybę i odstawić do lodówki na godzinę.
3. Ułożyć na blaszce, łącznie z resztką panierki. Posypać wiórkami masła.
4. Piec 25 minut w 180 stopniach.


Tagged: , ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz