sobota, 15 grudnia 2012

Małe, słodkie niebo dla podniebienia. Urzekły mnie smakiem, prostotą i czasem przygotowania.



Składniki:
szklanka mąki,
pół szklanki płatków migdałowych,
pół kostki masła,
pół szklanki cukru,
łyżka startej skórki pomarańczowej,
1 jajko,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
garść całych migdałów.

Przygotowanie:
1. Masło utrzeć z cukrem.
2. Zmielić płatki migdałowe. Ja zrobiłam to blenderem przez co czuć było drobinki migdałowe w ciastkach.
3. Utartą masę połączyć z migdałami, skórką, jajkiem, mąką i proszkiem do pieczenia.
4. Zagnieść ciasto. Formować z masy małe kulki i układać na blaszce. W każdą kulkę wcisnąć cały migdał.
5. Piec w temperaturze 180 stopni, przez 12-15 minut.


Przepis bierze udział w akcji:


Tagged: , , ,

1 komentarz: