Pochodzenie zobowiązuje. W założeniu tego bloga przyświecała mi idea zebrania przepisów pochodzących z Suwalszczyzny i Kresów.
Gotowanie to ciągła nauka. Niektóre dania kresowe przyrządza się w moim domu od kilku pokoleń, jak: kartacze, babka ziemniaczana, zacierki, (sękacze kupione u sąsiadki - najlepsze!), zupa dziadowska, kulebiak. O niektórych tylko słyszałam, a dopiero na potrzeby bloga dowiadywałam się o nich jak najwięcej i oczywiście je przyrządzałam, np. tak było z soczewiakami. A wiele nowych smaków dopiero odkrywam, np. Zupa Miszkulancja, jaja po trębacku i wiele innych. Kolejne przepisy kresowe znajdziecie pod tagiem Kuchnia Suwalszczyzny/Kresowa.
Panuje szalona moda na kuchnie z całego świata. Z całego świata, ale wyłączając kuchnię polską - tradycyjną, która w świadomości społeczeństwa zakodowała się w szufladce z napisem: "Schabowy i bigos". A mamy świetne odmiany ziemniaków, wiele rodzajów cebuli, najlepszej jakości produkty regionalne, pachnący twaróg, fantastyczne wiejskie jaja, setki gatunków grzybów, a przede wszystkim ogrom ryb. A także mnóstwo przepisów na smaczne dania. Tradycyjna kuchnia nie musi być nudna, a do jej przygotowania potrzeba tyle samo czasu, co do ugotowania każdego innego obiadu. Nie pozwólmy odebrać sobie naszego gastronomicznego dziedzictwa.
Zainteresowanych tematyką odsyłam na stronę Dawna Suwalszczyzna, gdzie znajdziecie pełno ciekawostek, wątków historycznych, ludzkich opowieści i słowniczek gwary.
***
0 komentarze:
Prześlij komentarz