wtorek, 11 grudnia 2012

Wydaje mi się, że ta zupa meksykańska ma tyle wspólnego z Meksykiem, co ryba po grecku z Grecją. Ale czerwona fasola jest, pikantne przyprawy też są. Świetnie rozgrzeje i pożywi przy takiej aurze.
Proszę się nie bać ilości składników, z podanych proporcji wychodzi naprawdę duży gar zupy. Najlepsza jest na następny dzień, gdy wszystkie składniki się przegryzą.


Potrzeba:
1 duża puszka czerwonej fasoli,
50 g zielonego groszku,
puszka kukurydzy,
1 marchewka,
3 kolorowe papryki,
1 papryczka chili,
400 g mielonego mięsa,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
czubata łyżka czubrycy,
kilka ziarenek kolorowego pieprzu,
sól, pikantna papryka sypka,
*opcjonalnie: 50 g soczewicy.

Przygotowanie:
1. Paprykę i marchewkę obrać, pokroić i podsmażyć. Dodać do sporego garnka.
2. Fasolkę i kukurydzę przepłukać i dodać do warzyw.
3. Groszek  i soczewicę odgotować. Dodać do zupy. Wszystkie warzywa gotować do miękkości.
4. Mięso podsmażyć z przyprawami. Przełożyć do garnka i dodać koncentrat pomidorowy.
5. Gotować jeszcze 5 minut.



                                  Kolejna zupa dołączona do akcji:

Tagged: , , ,

3 komentarze:

  1. Witam serdecznie!
    Nominowaliśmy twojego bloga do Liebster Blog Award.
    Zapraszamy do nas http://ipobitegary.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ona cudownie smacznie paruje :))

    OdpowiedzUsuń