Mam słabość do faszerowanych warzyw. Zima w pełni, więc mój organizm krzyczy, że chce witamin. Padło więc na biedna paprykę, której głównym walorem jest to, że jest zawsze dostępna i świetnie nadaje się do faszerowania. Do tego świeże zioła i indyk. Zapach siekanej kolendry i pietruszki długo unosił się jeszcze w mojej kuchni.
Składniki na 2 porcje:
2 duże papryki,
pół czerwonej cebuli,
200 g mielonego mięsa z indyka,
po pół pęczka kolendry i natki pietruszki,
1 pomidor,
1 jajko,
pieprz, sól, czubryca zielona.
1. Odkroić kapelusze w paprykach i wyjąć pestki z środka. Oprószyć od wewnątrz solą.
2. Zioła i cebulę posiekać. Połączyć z mięsem. Wbić jajko.
3. Pomidor sparzyć i drobno pokroić. Również dodać do mięsnej masy. Przyprawić.
4. Masę nałożyć do papryk. Zapiekać 45 minut w 180 stopniach.
To pora wracać na moją Syberię, gdzie śniegu dwa metry i internet radiowy działa jak chce.
Suwalszczyzno nadchodzę. <3
Składniki na 2 porcje:
2 duże papryki,
pół czerwonej cebuli,
200 g mielonego mięsa z indyka,
po pół pęczka kolendry i natki pietruszki,
1 pomidor,
1 jajko,
pieprz, sól, czubryca zielona.
1. Odkroić kapelusze w paprykach i wyjąć pestki z środka. Oprószyć od wewnątrz solą.
2. Zioła i cebulę posiekać. Połączyć z mięsem. Wbić jajko.
3. Pomidor sparzyć i drobno pokroić. Również dodać do mięsnej masy. Przyprawić.
4. Masę nałożyć do papryk. Zapiekać 45 minut w 180 stopniach.
To pora wracać na moją Syberię, gdzie śniegu dwa metry i internet radiowy działa jak chce.
Suwalszczyzno nadchodzę. <3
0 komentarze:
Prześlij komentarz