Uwielbiam pasztety i paszteciki. Najlepiej domowej roboty ze śliwkami, w posypce z pieprzu, czy też majeranku. Ten pasztet dostępny w sklepie okraszony jest jedynie konserwantami, a na jego etykiecie znajdziemy całą tablicę Mendelejewa. A przecież zwykły, pieczony pasztet jest bardzo prosty w wykonaniu. Nie dajmy się zwieść pradawnym recepturom staropolskim, które straszą nawet wprawionego kucharza. ;)
Składniki na 4 porcje:
300 g mielonego mięsa z indyka,
50 g wątróbki drobiowej,
1 jajko,
pół pęczka kolendry,
ząbek czosnku,
1 mięsisty pomidor,
pół czerwonej cebuli,
2 łyżki mąki
pół opakowania ciasta francuskiego,
garść płatków migdałowych,
cząber,
sól, pieprz.
1. Wątróbkę podsmażyć z cebulą i pomidorami. Zmielić.
2. Do mielonego mięsa dodać masę wątróbkową, posiekany czosnek i kolendrę, oraz przyprawy i mąkę. Wyrobić pasztet łyżką.
3. Ramekiny natłuszczyć i wyłożyć ciastem francuskim. Do środka nakładać porcje pasztetu.
4. Piec 50 minut w 160 stopniach. Po tym czasie posypać migdałami i zapiec jeszcze 5 minut w 200 stopniach.
Przepis bierze udział w akcji:
300 g mielonego mięsa z indyka,
50 g wątróbki drobiowej,
1 jajko,
pół pęczka kolendry,
ząbek czosnku,
1 mięsisty pomidor,
pół czerwonej cebuli,
2 łyżki mąki
pół opakowania ciasta francuskiego,
garść płatków migdałowych,
cząber,
sól, pieprz.
1. Wątróbkę podsmażyć z cebulą i pomidorami. Zmielić.
2. Do mielonego mięsa dodać masę wątróbkową, posiekany czosnek i kolendrę, oraz przyprawy i mąkę. Wyrobić pasztet łyżką.
3. Ramekiny natłuszczyć i wyłożyć ciastem francuskim. Do środka nakładać porcje pasztetu.
4. Piec 50 minut w 160 stopniach. Po tym czasie posypać migdałami i zapiec jeszcze 5 minut w 200 stopniach.
0 komentarze:
Prześlij komentarz