środa, 2 stycznia 2013

Dopadła nas męska grypa. Nie od dziś wiadomo, że najlepszym lekarstwem dla mężczyzny jest dobre jedzenie. Rozgrzewająca zupa-krem przyniesie ulgę bolącemu gardłu  i cierpiącej psychice. 
Dodatek makaronu wielojajecznego sprawia, że zupa staje się jeszcze bardziej kremowa. Do tej pory wydawało mi się, że makaron gwiazdka nadaje się tylko do pomidorówki. Pora zmienić przyzwyczajenia. Jej delikatny smak nadaje się do każdej zupy, jednak nie wymyśliłam jeszcze jej zastosowania do dań mięsnych. Ale wszystko przede mną.




Składniki na 4 miseczki:
4 pomidory,
1 czerwona papryka,
1 czerwona cebula,
50 g makaronu Międzybrodzkiego typu gwiazdka,
szklanka bulionu (ja dodaję własny, ale pewnie równie dobrze sprawdzi się bulionetka),
pół pęczka koperku,
sól, pieprz,
czubryca, bazylia,
łyżeczka suszonych pomidorów,
oliwa.

Przygotowanie:
1. Warzywa obrać, pokroić na cząstki i wyłożyć na blaszce. Skropić oliwą i posolić. Piec 25 minut w 200 stopniach.
2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić.
3. Upieczone warzywa gotować w bulionie (można dolać wody) aż zaczną się rozpadać. Dodać przyprawy.
4. Gotową zupę zmiksować. Dodać do garnka 2/3 ugotowanego makaronu. Resztę zostawić do ozdoby.
5. Pozostały makaron wymieszać z posiekanym koperkiem. Posypać nim porcje zupy.
Smacznego!



Tagged: , , , , , ,

1 komentarz:

  1. a bez gwiazdek międzybrodzkich wyjdzie? :))myślę, że spodobałaby ci się nasza nowa akcja
    Gotuj sezonowo!
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo

    OdpowiedzUsuń