środa, 16 stycznia 2013

      Chyba każdego dopada czasami dzień legata (tak się w moich stronach mówi na lenia, ot ciekawostka). Wszelkie gotowanie, nauka, sprzątanie i inne zajęcia domowe - mogłyby po prostu nie istnieć. Ale jeść coś trzeba. W takie dni z pomocą przychodzą przepisy na dania jednogarnkowe, zapiekanki i pieczenie w rękawie. Marynujemy mięso, obieramy warzywa i wrzucamy wszystko do folii. A po trzech kwadransach -> obiad gotowy. Bez brudzenia garnków, nadmiernej pracy i zużycia energii. Każdy w końcu ma prawo do lenistwa. ;)


Tymiankowy kurczak pieczony z warzywami
Składniki:
w trakcie pieczenia
2 pałki kurczaka,
pół czerwonej papryki,
1 duża marchewka,
2 łodygi selera naciowego,
5-6 ziemniaków,
pół łyżeczki suszonych płatków pomidorów,
ząbek czosnku,
po pół łyżeczki suszonego tymianku i czubrycy,
kilka ziarenek kolorowego pieprzu,
pół łyżeczki słodkiej papryki,
1/3 łyż. soli druboziarnistej,
łyżeczka oliwy,
rękaw do pieczenia.


1. Wszystkie zioła i przyprawy wsypujemy do miski. Rozcieramy z oliwą na pastę i smarujemy nią kurczaka.
Przyprawione mięso chowamy do lodówki na 2 godziny, albo do zamrażarki na 0,5 godziny.
2. Warzywa obieramy, kroimy na dowolne kawałki. Czosnek nacinamy.
3. Mięso i warzywa wkładamy do rękawa, razem z pozostałą marynatą.
4. Pieczemy ok. 45 minut w 220 stopniach.

Tagged: , , , , , ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz