piątek, 11 stycznia 2013

Nowy rok - nowe okazje do oszukiwania samej siebie. Postanowiłam, że rzucę cukier na zawsze. 
Ba! Łatwiej powiedzieć (postanowić), niż wykonać. Siedzę chora w domu, piję gorzką herbatę i nosi mnie z braku czekolady. Poszperałam po szafkach i wymyśliłam małe co nieco. Kawowo-owsiane trufle z cynamonem (prawie bez cukru). ;]


Owsiane pseudotrufle:
pół szklanki górskich płatków owsianych,
1 łyżka masła,
1 łyżka nalewki wiśniowej,
pół łyżeczki cynamonu,
szczypta przyprawy korzennej do ciastek,
1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
1 łyżeczka cukru.

1. Wszystkie składniki wsypać/wlać do miski. Zagnieść.
2. Formować małe kulki albo wykorzystać foremki do lodu.
3. Odstawić do zamrażarki na 2 godziny.
Łyżka kawy to dużo, oczywiście to tylko kwestia smaku. ;)



Przepis bierze udział w akcji kawowej:

Kawa... i co dalej?

Tagged: , , ,

3 komentarze: