piątek, 4 stycznia 2013

        Mam ogromną słabość do kasz wszelakich, zwłaszcza do jaglanej i do pęczaku. Najwspanialsze jest w nim to, że praktycznie nie da się go rozgotować. Smakuje wybornie zarówno na sypko, posypany jedynie natką, jak i długo duszony z warzywami- coś na kształt risotto.


Składniki:
szklanka pęczaku,
3 szklanki bulionu,
łyżka śmietany,
1 marchewka,
1 czerwona cebula,
1  żółta papryka,
3-4 łodygi selera naciowego,
mała cukinia,
mała pietruszka,
pierś z kurczaka,
po pół łyżeczki suszonych ziół: oregano, tymianku, bazylii, czarnuszki i tymianku,
łyżeczka suszonych płatków pomidorów,
2 łyżki sosu sojowego,
olej,
łyżka masła,
sól i pieprz biały.

Wykonanie:
1. Mięso pokroić w paseczki. Zalać sosem sojowym i i łyżką oleju, dodać suszone zioła. Wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę.
2. Pęczak zalać 2 szklankami bulionu i gotować, aż będzie al dente.
3. Warzywa oczyścić, pokroić na drobne kawałki. Udusić na maśle.
4. Warzywa dodać do pęczaku, wlać pozostały bulion. Gotować jeszcze z 10 minut.
5. Kaszotto doprawić odrobiną tymianku, solą, pieprzem i śmietaną. Gotować jeszcze przez 2-3 minuty.
6. Mięso smażyć krótko na mocnym ogniu, aby zachować jego soczystość. Można doprawić solą i pieprzem.
7. Na każdej porcji kaszy układać kawałki mięsa.
Zrezygnowałam z dodawania do kaszotto sera, jest wystarczająco kremowe.



Tagged: , , ,

3 komentarze:

  1. Pęczak i warzywa to coś co kocham :) i do tego po taniości :)
    pozdrawiam ciepło,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kasze, szczególnie gryczaną ;) To danie wygląda przepysznie i napewno kiedyś zrobię :) Justyna

    OdpowiedzUsuń