niedziela, 20 stycznia 2013

    Akcję ogórkową pora zacząć.  Jestem absolutną fanką ogórków, w każdej formie. Niezależnie od stopnia przetworzenia i rozdrobnienia, poziomu kwasowości i konsystencji - zupa ogórkowa jest moją ulubioną. Inną robi moja mama, inną babcia, jeszcze inną ja. Każda doda coś od siebie. Przepisów jest tyle, ile kucharek. 
    Po raz kolejny zapraszam do akcji. A na dobry początek proponuję moją wersję: z dodatkiem czosnku i chrzanu. 



 Mój sposób na zupę ogórkową
Składniki:
0,5 l bulionu drobiowego,
litrowy słoik ogórków kiszonych
(kiszony czosnek i chrzan również wykorzystam do zupy),
ćwiartka kurczaka, 
1 duża marchewka,
1 pietruszka,
2 ziarenka ziela angielskiego,
3 ziemniaki,
50 ml śmietany 12%,
łyżka siekanego koperku,
sól, pieprz.

1. Mięso oczyścić. Zalać wodą i gotować wywar. Dodać obraną marchewkę i pietruszkę.
2. Wyjąć warzywa i mięso, gdy zmięknie. 
3. W wywarze ugotować obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodać ziele angielskie.
4. Ogórki, chrzan i 2 ząbki czosnku zetrzeć na tarce o grubych oczach. Dodać do zupy (ja dolewam także pół szklanki kwasu z ogórków). Gotować do miękkości.
5. Mięso obrać z kości. Ugotowane warzywa pokroić w kostkę. Dodać wszystko do garnka.
6. Przyprawić. Dolać śmietanę i koperek. Wszystko wymieszać, gotować 1-2 minuty i wyłączyć. 
To chyba moja ulubiona zupa. ;)


Tagged: , ,

3 komentarze:

  1. Ogórkowa jest ulubioną zupą mojego Męża. W tym tygodniu będę przygotowywać, wezmę udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To wyśmienita receptura na odżywkę na kacu :)

    OdpowiedzUsuń