wtorek, 22 stycznia 2013

    Soczewiaki to tradycyjna potrawa Suwalszczyzny. Kształtem przypominająca paszteciki. Niegdyś był to przysmak biedaków, bo do ich wykonania wystarczały ziemniaki, garść soczewicy i cebula. Patrząc na obecne ceny soczewicy, aż trudno uwierzyć, że kiedyś odżywiały się nią ubożsi.
   Do przyrządzenia soczewiaków potrzeba trochę cierpliwości i czasu, dlatego danie to serwowano w niedzielę, gdy gospodyni miała mniej roboty w domu. Do pracy wykorzystywano także mężczyzn, do nich należało ubicie tłuczkiem ziemniaków na ciągnącą się miazgę. Na szczęście dziś wystarczy maszyna do mielenia mięsa. ;)
  Według oryginalnego przepisu, soczewiaki wypiekało się w piecu chlebowym. Soczewiaki przyrządzone według tradycyjnych receptur można zjeść jeszcze w okolicach Sejn i Suwałk. Wpisane są na listę wyrobów lokalnych.


Tradycyjne soczewiaki 
Składniki na 4 porcje:
1 kg mączystych ziemniaków,
1 jajko,
1 duża cebula,
pół szklanki soczewicy (najlepiej zielonej),
gruby plaster boczku (najlepiej wędzonego),
ze 3-4 łyżki mąki pszennej,
sporo soli i pieprzu,
olej.

1. Soczewicę namoczyć na noc.
2. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Soczewicę odgotować. Wszystko ostudzić.
3. Ziemniaki obrać. Zmielić w maszynie do mielenią mięsa, albo trzykrotnie ubić tłuczkiem do ziemniaków. Muszą przybrać lekko ciągnącą się konsystecję, jak puree.
4. Do ziemniaków dodać jajko i stopniowo mąkę. Ciasto powinno być elastyczne i zbyt mocno nie przywierać do rąk.
5. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem. Nie żałować zwłaszcza pieprzu, bo soczewica jest dosyć mdła w smaku.
6. W zależności od rodzaju wykorzystanej soczewicy - można ją zmielić albo zostawić w pierwotnym stanie. Dodać ją na patelnię i delikatnie podsmażyć.
7. Z masy ziemniaczanej formować małe placki, na środek dodawać po łyżce farszu i zakleić brzegi. Nadać prostokątny kształt.
8. Piec w 180/190 stopniach przez ok. 40 minut.


Soczewiaki to dosyć pracochłonne danie, ale w gruncie rzeczy jest bardzo proste w wykonaniu. A efekty przepyszne. Równie dobrze smakują odsmażone nastepnego dnia.
Smacznego!

Przepis dołączam do akcji:



Tagged: , , ,

3 komentarze:

  1. wstyd się przyznać że nigdy nie słyszałam ani nie jadałam , ale czas to nadrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma się czego wstydzić, to danie jest nawet na Suwalszczyźnie dosyć rzadkie. A i często ciasto (chyba z wygody) jest zastępowane drożdżowym. Ale to już nie to samo. Polecam ;)

      Usuń
  2. W karczmie litewskiej w Sejnach można zjeść pyszne soczewiaki

    OdpowiedzUsuń