Piątkowe wieczory mają to do siebie, że nie chce się człowiekowi wywiązywać z obowiązków. Piątki służą raczej spotkaniom towarzyskim. I przyjemnościom. A czy istnieje coś przyjemniejszego od połączenia grzańca i sernika? Na dodatek w doborowym towarzystwie?
I dziekuję Ali za pomoc w kuchni. Chyba pierwszy raz ktoś dostąpił tego zaszczytu. I Żanecie za pomoc w jedzeniu. O. ;)
Żurawina w serniku nadaje ciekawy, kwaskowaty posmak, który przełamuje słodycz ciasta. Dodatek kaszy manny sprawia, że ciasto pięknie puchnie i zbyt mocno nie opada.
Sernik z żurawiną
Składniki:
na spód:
szklanka mąki,
jedno jajko,
1/3 kostki masła,
1/4 szklanki cukru,
łyżeczka proszu do pieczenia.
masa serowa:
0,5 kg trzykrotnie zmielonego twarogu,
1 opakowanie budyniu waniliowego,
1 cukier waniliowy,
2 łyżki maszy mannej,
czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
1/4 szklanki cukru,
1/3 szklanki mrożonych żurawin,
3 jajka,
2 łyżki mąki pszennej.
1. Składniki na spód zagnieść.
2. Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać: twaróg, cukier, cukier waniliowy, kaszę, budyń, proszek do pieczenia i mąkę. Wymieszać dokładnie.
3. Białka ubić na sztywno. Delikatnie połączyć z masą serową.
4. Formę na tartę albo małe foremki na muffinki wyłożyć ciastem kruchym do 1/5 wysokości. Podpiec ok. 7 minut w 190 stopniach.
5. Na podpieczone ciasto wykładać żurawinę obtoczoną w cukrze. A na to masę serową. Piec ok. 20 minut w 180/190 stopniach.
Smacznego!
A do ciasta polecam grzaniec z tego przepisu. Dostałam paczkę od Teekanne z 6 opakowaniami herbat w nowych smakach. Wszystkie kuszą aromatem. Zapowiada się intensywnie pachnąca współpraca.
A jako bazę do grzańca wykorzystałam napar z Teekanne "Ginger & Lemon", który wspaniale połączył się ze smakiem przypraw korzennych i wina.
A przepis na sernik dołączam do akcji:
I dziekuję Ali za pomoc w kuchni. Chyba pierwszy raz ktoś dostąpił tego zaszczytu. I Żanecie za pomoc w jedzeniu. O. ;)
Żurawina w serniku nadaje ciekawy, kwaskowaty posmak, który przełamuje słodycz ciasta. Dodatek kaszy manny sprawia, że ciasto pięknie puchnie i zbyt mocno nie opada.
Sernik z żurawiną
Składniki:
na spód:
szklanka mąki,
jedno jajko,
1/3 kostki masła,
1/4 szklanki cukru,
łyżeczka proszu do pieczenia.
masa serowa:
0,5 kg trzykrotnie zmielonego twarogu,
1 opakowanie budyniu waniliowego,
1 cukier waniliowy,
2 łyżki maszy mannej,
czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
1/4 szklanki cukru,
1/3 szklanki mrożonych żurawin,
3 jajka,
2 łyżki mąki pszennej.
1. Składniki na spód zagnieść.
2. Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać: twaróg, cukier, cukier waniliowy, kaszę, budyń, proszek do pieczenia i mąkę. Wymieszać dokładnie.
3. Białka ubić na sztywno. Delikatnie połączyć z masą serową.
4. Formę na tartę albo małe foremki na muffinki wyłożyć ciastem kruchym do 1/5 wysokości. Podpiec ok. 7 minut w 190 stopniach.
5. Na podpieczone ciasto wykładać żurawinę obtoczoną w cukrze. A na to masę serową. Piec ok. 20 minut w 180/190 stopniach.
Smacznego!
A do ciasta polecam grzaniec z tego przepisu. Dostałam paczkę od Teekanne z 6 opakowaniami herbat w nowych smakach. Wszystkie kuszą aromatem. Zapowiada się intensywnie pachnąca współpraca.
A jako bazę do grzańca wykorzystałam napar z Teekanne "Ginger & Lemon", który wspaniale połączył się ze smakiem przypraw korzennych i wina.
A przepis na sernik dołączam do akcji:
lubie mini-serniczki, raz i do buzi :D
OdpowiedzUsuńMarzy mi się sernik pieczony z żurawiną. Póki co przygotowałam tylko taki na zimno :)
OdpowiedzUsuńTwoje maleństwa wyszły piękne :)
Dziękuję ;) Polecam gorąco takie połączenie.
UsuńLubię smak żurawiny w serze :) Oj,tak, zdecydowanie piątki służą przyjemnościom :)
OdpowiedzUsuńfajna serniko-babeczka i wygląda na bardzo smaczną:)
OdpowiedzUsuń