sobota, 19 stycznia 2013

       "Dekorowanie potraw" autorstwa Joanny Góźdź i Piotra Syndomana, to niezwykły zbiór pomysłów na efektowne podanie potraw. Znajdziemy tu dekoracje i potrawy o zdumiewającym przekroju tematycznym: od najbanalniejszego ogórka począwszy, a na bento kończąc (bento - popularny w Japonii sposób podawania jedzenia - zazwyczaj przybiera formę bajkowego stwora).

       Szczególną uwagę przykuwa szata edytorska książki. Piękne, całostronnicowe fotografie, zaprezentowane na kartach w formacie zbliżonym do A4 i estetyczny papier - sprawiają, że publikację ogląda się z przyjemnością. Znowu mam zastrzeżenia co do okładki. Miękka niestety nie wróży trwałości książce. A szkoda, bo edytorsko jest piękna. 

      Całość podzielona jest na 2 zasadnicze działy: ozdoby z owoców i ozdoby z warzyw. Ale znajdziemy tu także spis przydatnych narzędzi i pełno porad od autorki. Jednak nie ma się czego obawiać, do wykonania większości ozdób wystarczy mały nóż kuchenny. A każdy sposób przygotowania jest wyjaśniony krok po kroku, z dołączoną relacją fotograficzną. 

    A pomysłów znajdziemy aż 60. Zawarto inspiracje na przeróżne okazje: Walentynki, śniadanie, dla małego niejadka, czy też na przyjęcie. Może warto spróbować czegoś nowego. 
     




J. Góźdź, P. Syndoman: Dekorowanie potraw. Warszawa 2012.
Wydawnictwo Buchmann. 120 stron. [cena od 18 do 22 zł]

KONKURS JUBILEUSZOWY

Kochani!
           Zawarłam na blogu już 55 wpisów, które były wyświetlone ponad 5 500 razy. Dla jednych może to mało, ale dla mnie to znak, że ktoś to czyta i wraca do moich pomysłów. To miłe i motywujące. Zwłaszcza, że w sumie tak porządnie zaczęłam prowadzić tego bloga od listopada. Mam nadzieję, że będziecie do mnie z przyjemnością wracać.

           Z okazji tego małego jubileuszu mam dla Was konkurs. Do wygrania jest właśnie książka - "Dekorowanie potraw". Zasady są proste: w komentarzach albo na mój adres e-mailowy (rockmargot@gmail.com) odpowiadacie na pytanie konkursowe. Macie czas do 5 lutego. Jury w składzie: ja + mój towarzysz życia i chomik, wybierzemy najlepszą odpowiedź. Wyniki opublikuję do 10 lutego.

         Byłoby mi miło, gdybyście polubili mnie na facebooku lub dodali do obserwowanych. Ale najmilej mi będzie, jeśli po prostu będzie tu zaglądać i czytać.

Zadanie konkursowe: 
Jaka jest twoja ulubiona potrawa z kuchni regionalnej? Odpowiedź uzasadnij.
Mogą być to zdjecia, przepisy, wspomnienia. Coś, co się wam najbardziej kojarzy z waszą kuchnią.
Czas trwania konkursu: 19.01. - 05.02.2013.


Powodzenia!

Tagged: ,

4 komentarze:

  1. Widać po zdjęciach, że książka musi być wspaniała :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiem, że trochę nie na temat i z pokaźnym opóźnieniem, ale w końcu odpowiedziałam na TAG na swoim blogu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ulubiona potrawa z kuchni regionalnej to babka ziemniaczana - ja znam ją pod taką nazwą, ale funkcjonują jeszcze inne: kugiel, kartoflak, ściont. Bez względu na nazwę babka jest pyszna - starte ziemniaczki, podsmażona cebulka z mięskiem, surowe jajka, trochę mąki, sól i pieprz - składniki proste, a smak niezwykły. Smaczna zarówno świeżo upieczona, jak i odgrzana na patelni następnego dnia. Pamiętam ją z dzieciństwa, w mojej kuchni również często ją piekę. Po prostu pychota :)
    wazas@poczta.fm

    OdpowiedzUsuń