niedziela, 5 stycznia 2014

       Ufff przerwa świąteczna nieco mi się wydłużyła, ale już wracam - uzbrojona w nowe książki i przepisy. Niech ten rok będzie słodki i obfity w same przyjemności.
       Na słodką rozgrzewkę proponuję bezglutenowe ciasto czekoladowe. Puszyste, słodkie i pyszne. 



Ciasto czekoladowe z migdałami
Składniki:
10 dag masła,
10 dag cukru,
5 jajek,
3/4 tabliczki startej, gorzkiej czekolady,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
10 dag mielonych migdałów,
1 czubata łyż. proszku do pieczenia (lub sody). 
Na polewę:
1/4 tabliczki gorzkiej czekolady,
1 łyżka kakao,
1 łyżka wody,
1/4 kostki margaryny.

1. Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodawać podczas ucierania po jednym żółtku.
2. Masę połączyć ze startą czekoladą, mąką i proszkiem do pieczenia.
3. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i 2 łyżkami cukru. Delikatnie połączyć z masą. Na koniec dodajemy 10 dag mielonych migdałów.
4. Piec 50 minut w 180 stopniach.
5. Składniki polewy rozpuścić w rondelku. Lekką przestudzoną polewą oblać ciasto. Obsypać płatkami migdałów.

Smacznego!

Tagged: ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz