Przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej", wydanej w 1957 roku. Paszteciki są puszyste, chrupiące i łatwe. Pyszny dodatek do dzisiejszej pomidorówki.
Paszteciki z mięsem
Składniki:
1. Ciasto:
25 dag mąki (dałam 10 dag pszennej, 10 dag żytniej i 5 dag łamanego żyta -> ale rodzaj jest obojętny, ważne aby nie była zbyt "ciężka" do wyrośnięcia drożdży),
1,5 dag drożdży,
0,5 dag cukru,
200 ml mleka,
1 jajko i 1 żółtko,
4 dag stopionego smalcu (lub oleju).
2. Nadzienie:
30 dag gotowanego mięsa,
5 dag czerstwej bułki,
5 dag cebuli,
3 dag tłuszczu,
sól, pieprz.
1. Przyrządzić rozczyn: drożdże utrzeć z cukrem, dodać 5 dag mąki i kilka łyżek mleka. Wymieszać i odstawić na kilka minut.
2. Następnie dodać resztę mąki, jajko, żółtko i lekko osolić. Wyrabiać łyżką. Następnie dodać tłuszcz. Wyrobić ręką. Oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia.
3. Cebulę posiekać i zeszklić na tłuszczu. Dodać do zmielonego mięsa. Przyprawić i wyrobić.
4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wykrajać placuszki o średnicy ok. 6-7 cm. Nakładać pośrodku po łyżeczce nadzienia i zalepić brzegi jak na pierogi. Zostawić na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piękne słońce mi towarzyszyło. ;) |
5. Gdy wyrosną posmarować każdy rozkłóconym białkiem. Piec ok. 20 minut w 170/180 stopniach..
Smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. ;)
to musi być pyszne, :-)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń