czwartek, 23 stycznia 2014

        Przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej", wydanej w 1957 roku. Paszteciki są puszyste, chrupiące i łatwe. Pyszny dodatek do dzisiejszej pomidorówki. 
Paszteciki z mięsem
Składniki:
1. Ciasto:
25 dag mąki (dałam 10 dag pszennej, 10 dag żytniej i 5 dag łamanego żyta -> ale rodzaj jest obojętny, ważne aby nie była zbyt "ciężka" do wyrośnięcia drożdży),
1,5 dag drożdży, 
0,5 dag cukru,
200 ml mleka,
1 jajko i 1 żółtko,
4 dag stopionego smalcu (lub oleju).

2. Nadzienie:
30 dag gotowanego mięsa,
5 dag czerstwej bułki,
5 dag cebuli,
3 dag tłuszczu,
sól, pieprz. 

1. Przyrządzić rozczyn: drożdże utrzeć z cukrem, dodać 5 dag mąki i  kilka łyżek mleka. Wymieszać i odstawić na kilka minut.
2. Następnie dodać resztę mąki, jajko, żółtko i lekko osolić. Wyrabiać łyżką. Następnie dodać tłuszcz. Wyrobić ręką. Oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia.
3. Cebulę posiekać i zeszklić na tłuszczu. Dodać do zmielonego mięsa. Przyprawić i wyrobić. 
4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wykrajać placuszki o średnicy ok. 6-7 cm. Nakładać pośrodku po łyżeczce nadzienia i zalepić brzegi jak na pierogi. Zostawić na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piękne słońce mi towarzyszyło. ;)
5.  Gdy wyrosną posmarować każdy rozkłóconym białkiem. Piec ok. 20 minut w 170/180 stopniach.. 



Smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. ;)


Tagged: , ,

2 komentarze: