piątek, 20 grudnia 2013

     Kolejny przepis z cyklu świątecznego - pyszny likier kokosowy. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy, przy świątecznym stole. A że jest to słodki alkohol, to z pewnością będzie smakował zwłaszcza żeńskiej części rodziny. 

Likier kokosowy
Składniki:
10 dag wiórków kokosowych,
0,5 l wódki,
100 ml spirytusu,
400 ml mleka skondensowanego (użyłam niesłodzonego),
łyżeczka kawy rozpuszczalnej.

1. Wiórki zmielić lub rozdrobnić blenderem. Zalać alkoholem na 4-5 dni.
2. Po tym czasie, mleko zagotować z kawą (do pierwszych bąbelków, nie gotować!).
3. Dolać alkohol z wiórkami. Ostudzić i przelać do wyparzonych butelek.
4. Przechowywać w lodówce.
*Po tygodniu dobrze odcedzić wiórki od reszty, gdyż czuć ich strukturę. 


Smacznego!

Tagged: ,

2 komentarze:

  1. witaj, czyzby wlasnorecznie robione ozdoby choinkowe? slodkie :) u mnie też filcowo na blogu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mojego autorstwa. Ostatnio bardzo zaprzyjaźniłam się z igłą i nitką. ;)

      Usuń