Kolejny przepis z cyklu świątecznego - pyszny likier kokosowy. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy, przy świątecznym stole. A że jest to słodki alkohol, to z pewnością będzie smakował zwłaszcza żeńskiej części rodziny.
Likier kokosowy
Składniki:
10 dag wiórków kokosowych,
0,5 l wódki,
100 ml spirytusu,
400 ml mleka skondensowanego (użyłam niesłodzonego),
łyżeczka kawy rozpuszczalnej.
1. Wiórki zmielić lub rozdrobnić blenderem. Zalać alkoholem na 4-5 dni.
2. Po tym czasie, mleko zagotować z kawą (do pierwszych bąbelków, nie gotować!).
3. Dolać alkohol z wiórkami. Ostudzić i przelać do wyparzonych butelek.
4. Przechowywać w lodówce.
*Po tygodniu dobrze odcedzić wiórki od reszty, gdyż czuć ich strukturę.
*Po tygodniu dobrze odcedzić wiórki od reszty, gdyż czuć ich strukturę.
Smacznego!
witaj, czyzby wlasnorecznie robione ozdoby choinkowe? slodkie :) u mnie też filcowo na blogu
OdpowiedzUsuńTak, mojego autorstwa. Ostatnio bardzo zaprzyjaźniłam się z igłą i nitką. ;)
Usuń