środa, 29 stycznia 2014

  Jeden z pomysłów na karnawałowe przekąski. Szybkie i podzielne.

Żabki drożdżowe 
Składniki:
ok. 3 g suchych drożdży,
50 ml ciepłego mleka,
łyżeczka cukru,
spora szczypta soli i pieprzu,
1 jajko,
odrobina wody,
2,5 szklanki mąki żytniej,
10 oliwek,
2 łyżki startego, żółtego sera,
2 łyżki oliwy (użyłam czosnkowej),
sól, pieprz. 

Przygotowanie:
1. Drożdże posypać cukrem i solą, dolać ciepłe mleko i na chwilę odstawić.
2.  Do drożdży dodać oliwę, żółtko, mąkę i odrobinę wody. Zagnieść ciasto. Zostawić do wyrośnięcia.
3. Rozwałkować. Wykrajać 2 rodzaje placuszków, na jeden o średnicy 6 cm, potrzebne są 2 o średnicy ok. 1 cm. Zlepić ze sobą 3 okręgi, aby utworzyć efekt oczek żabki. Na mniejszych okręgach układać połówki oliwek, resztę posypać serem.
4. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
                                              Smacznego!

Tagged: ,

2 komentarze: