Saltimbocca to tradycyjna włoska potrawa przyrządzana z rozbitego płata polędwicy, spiętego z szynką i listkiem szałwii, który następnie duszony jest z winem. Czytałam ostatnio przepis na saltimboccę Jakuba Kuronia, który stwierdził, że często zamiast szałwii używa bazylii. Poszłam o krok dalej i przyrządziłam polską wersję tego specjału. Przecież nasz kindziuk wcale nie jest gorszy od włoskich szynek, a mięso duszone w czerwonym winie uwielbiam.
Składniki:
8 płatów rozbitej polędwicy,
8 plasterków kindziuka (chorizo lub innej szynki),
8 listków szałwii, bazylii lub nawet natki pietruszki,
ząbek czosnku,
200 ml bulionu,
200 ml czerwonego, wytrawnego wina,
sól, pieprz, oregano,
słodka papryka, cząber.
1. Polędwicę spiąć wykałaczką z szynką i listkiem bazylii. Przyprawić solą i pieprzem.
2. Obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, najpierw od strony szynki.
3. Mięso przełożyć no szerokiego rondla, zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu.
4. Na patelni na której smażyło się mięso podsmażyć posiekany czosnek. Zalać winem, aby odzyskać smaki z patelni. Dolać do rondla. I dodać resztę przypraw.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz