piątek, 1 marca 2013

      Moje obiady dzielą się na planowane i nieplanowane. Żadne objawienie. Te planowane powstają zazwyczaj na podstawie zachcianek mojego lubego. Obiady nieplanowane zmuszają mnie do kreatywności. Nie oszukujmy się, mało kto ma menu zaplanowane na cały tydzień. Czasami inspiruję się przepisami z internetu, a czasami wrzucam do garnka co mi się podoba i oczekuję na rezultaty. I tak było w tym przypadku. Powstała zielona, bardzo gęsta i kremowa zupa, o wyraźnym smaku. Przygotowanie zajmuje max. 15 minut. Idealna na leniwe popołudnie. ;)



Krem szpinakowy z zieloną herbatą

Składniki:
1,5 litra bulionu,
2 duże marchewki,
po kawałku selera, pora i pietruszki (ok.2-3 cm),
duży ząbek czosnku,
kubek 330 ml naparu z zielonej herbaty (mocnego),
100 g mrożonego szpinaku,
sól, pieprz, suszony tymianek,
jogurt naturalny/grecki albo śmietana do dekoracji.

1. Warzywa (czosnek też) obrać i zetrzeć na tarce, aby szybciej się ugotowały.
2. Do gotującego się bulionu dodać starte warzywa. Gotować ok. 7-8 minut.
3. Następnie dodać wywar herbaciany, szpinak i przyprawy. Gotować kolejne 7 minut.
4. Zmiksować zupę. Podawać z łyżką śmietany albo jogurtu (z greckim absolutnie pyszne).




Przepis bierze udział w akcji "Czas na zieloną herbatę":


Tagged: , , , ,

4 komentarze:

  1. Zdecydowanie wypróbuję dany przepis :). Jednak czy z herbatą na prawdę smakuje dobrze? Plus za lepsze zdjęcia ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo w końcu mam czym je robić. xD Smakuje, nabiera charakteru.

      Usuń
  2. Dodatek zielonej herbaty mnie zaintrygował...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powstaje naprawdę ciekawy smak, nieco bardziej wytrawny. I ten aromat ;)

      Usuń