Jestem ogromną fanką kruchego ciasta. Uwielbiam połączenie skórki pomarańczowej z imbirem. Mieszanie słodkiego i kwaśnego smaku. Babeczki może nie są najpiękniejsze, ale na pewno sa pyszne!
Tartaletki pomarańczowe z cytrynowym budyniem
Składniki
I. ciasto:
2 szklanki mąki,
1/3 kostki margaryny,
1 jajko,
1/3 szklanki cukru,
czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
otarta skórka z 2 pomarańczy i 1 cytryny,
starty korzeń imbiru (ok. 2 cm).
1. Margarynę posiekać z cukrem. Dodać resztę składników. Wyrobić.
2. Ciastem wyścielić foremki i piec ok. 12 minut w 190 stopniach.
3. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
II. masa:
opakowanie budyniu śmietankowego,
1,5 szklanki mleka,
3 łyżki cukru,
50 g masła,
sok i skórka z 2 cytryn,
*kolorowe draże do dekoracji.
1. Zagotować szklankę mleka. W pozostałym mleku wymieszać budyń i cukier. Dodać do garnka.
2. Do tężejącej masy dodać sok i skórkę z cytryn. Zdjąć z ognia.
3. Budyń utrzeć z masłem. Ostudzić.
4. Letnią masę wykładać na kruche babeczki. Można udekorować np. kolorowymi drażami.
Smacznego!
pysznie wyglądają, ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie, też lubię słodko-kwaśne wypieki :)
OdpowiedzUsuń