środa, 13 marca 2013

     Przymierzając się do dzisiejszego gotowania odkryłam, że w moim domu robi się zupełnie inną wersję Stroganowa. Potrawa wymyślona w XIX wieku przez Carême Marie Antoine, zyskała ogromną popularność dzięki swej prostocie. Ot uduszona polędwica z cebulą, pieczarkami i pomidorami. Pochwała prostoty.
    Przepis mojej mamy jest równie prosty, ale wyraźniejszy w smaku - dzięki dodatkowi piwa. Pieczarki zostały zastapione papryką. Z piwem lepiej się komponuje. W oryginalnym przepisie jest polędwica, ale jej główną wadą jest fakt, że jest dosyć twarda i do duszenia się nie nadaje. Polecam mieso z łopatki albo udźca. Takie mięso nabierze smaku sosu i następnego dnia po podgrzaniu będzie jeszcze lepsze. Przepis jest praktykowany w mojej rodzinie od ponad 20 lat. ;)



Boeuf Stroganow z ciemnym piwem

Składniki:
0,5 kg mięsa wołowego,
1 duża cebula,
po pół czerwonej i żółtej papryki,
szklanka ciemnego piwa (użyłam porterowego),
o,5 l bulionu wołowego,
2 łyżki mąki żytniej,
kilka ziaren pieprzu kolorowego,
1/3 łyżeczki ziaren kolendry (albo 1/3 pęczka),
1/4 łyżeczki chili w płatkach,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
sól, olej.

1. Mięso oczyścić i pokroić w małe paseczki ok. 2 cm. Oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. 
2.  Paprykę i cebulę pokroić również w podobne kawałki. Dodać na patelnię.
3. Całość przełożyć go garnka. Zalać bulionem. Dodać utarte w moździerzu przyprawy. Dusić na wolnym ogniu.
4.  Po 15 minutach dodać piwo. Dusić kolejne 10 minut.
5. Dodać koncentrat i gotować jeszcze 5 minut.
Najlepsze jest na następny dzień. Jeśli przygotowujecie strogonowa z polędwicy, to czas duszenia należy skrócić do 15 minut, bo zrobi się bardzo twarda. 





Smacznego!

    

Tagged: ,

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo. ;) Uwielbiam wołowinę, niestety cena nie pozwala na częste jej królowanie na stole.

      Usuń