Nie wyobrażam sobie świąt bez suszonych śliwek. Uwielbiam połączenie mięsa ze słodkim posmakiem. Jednak schab ze śliwką nie każdemu smakuje. Alternatywą może być sos śliwkowy.
Kuchnia kresowa opiera się na bogactwie lasów, jezior i sadów. Składniki wykorzystywane w kuchni kresowej może nie są zbyt wyszukane, ale już ich połączenie znakomicie uzupełnia smaki. I zadowala podniebienia nawet tych najbardziej wymagających.
Litewski sos śliwkowy znakomicie będzie pasował jako dodatek do mięs i ryb na śniadanie Wielkanocne. A przy tym jego wykonanie nie wymaga specjalnych umiejętności i ogromnych nakładów czasu. Przepis oryginalny poraża wykorzystaniem 30% śmietany. Mój sos został znacznie odchudzony.
sos litewski
składniki:
150 g śliwek suszonych (bez dodatkowego cukru),
2 łyżki śmietany 18%,
1/2 szklanki jogurtu greckiego,
1 łyżka soku z cytryny,
sól, pieprz, cukier do smaku.
1. Śliwki namoczyć na 2 godziny. Gotować przez 10 minut, następnie ostudzić. Śliwki przetrzeć przez sito albo rozdrobnić blenderem.
2. Dodać śmietanę, jogurt, sok z cytryny i przyprawy.
3. Dokładnie wymieszać i schłodzić. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do różnych mięs.
Przepis dołączam do akcji:
bardzo ciekawy pomysł:) na pewno wykorzystam w mojej kuchni:)
OdpowiedzUsuń