wtorek, 19 marca 2013

Quiche to świetny sposób na sprzątnięcie lodówki. Dodatek salami z zielonym pieprzem wyostrzył smak. Myślę, że równie dobrze sprawdzi się kindziuk kresowy. Idealne danie na szybki obiad po męczącym dniu.


Quiche z salami

Składniki:
I. ciasto:
szklanka mąki,
1 jako,
ok.70/80 g masła,
szczypta soli,
4 łyżki zimnej wody.

1. Wszystkie składniki wsypać/wlać do miski. Dokładnie zagnieść.
2. Piec przez 10 minut w 180 stopniach.

II. farsz (w sumie to dowolny):
1/2 brokuła,
2 łodygi selera naciowego,
1/2 czewonej papryki,
70 g salami z zielonym pieprzem,
2 łyżki oleju,
3 jajka, 
50 ml śmietany (12%),
50g sera cheddar,
tymianek, sól, pieprz.

1. Brokuła odgotować.
2. Seler i paprykę pokroić. Smażyć na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
3. Pokroić salami i dodać na patelnię. Przyprawić solą i pieprzem. Po 2 minutach wyłączyć.
4. Brokuły i zawartośc patelni wyłożyć na upieczone ciasto.
5. Jajka wymieszać ze śmietaną i przyprawami. Wylać na ciasto.
6. Ser pokroić w drobną kostkę i posypać danie.
7. Piec w 180 stopniach przez kolejne 15 minut.
                                                 [A ja nie dopilnowałam ;p]


Smacznego!

Tagged: , , , ,

2 komentarze:

  1. dobry pomysł :) wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Right away I am going away to do my breakfast, after having my breakfast coming over again to read further news.
    Here is my website ... jamon serrano

    OdpowiedzUsuń