sobota, 9 marca 2013

     Jestem ogromną fanką blogów kulinarnych (w końcu prowadzę swój). Żadna książka kucharska nie zastapi ogromu inspiracji, które oferuje internet. Tym razem na warsztat wzięłam makaron cytrynowy z bloga I love food (tu znajdziecie przepis oryginalny - link!). Pomysł połączenia domowego makaronu ze skórką cytrynową szybko pobudził moją wyobraźnię. Patrząc na zdjęcie już czułam jego połączenie z tuńczykiem na języku. I nie myliłam się - smaki uzupełniły się idealnie. 
   Makaron wykonałam jednak babcinym sposobem - zostawiając go na noc do przeschnięcia. W moim domu makaron robiło się często. Wykorzystywano go do rosołu i innych potraw. Babcia często robiła nam domowy makaron z twarożkiem i rodzynkami. Jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Babcia robiąca makaron - to dosyć częsty obrazek z mojego dzieciństwa. I trzymam się babcinego przepisu, choć niewiele się on różni od innych. Ot siła tradycji i przyzwyczajenia.
     A z okazji Dnia Kobiet, zagoniłam mojego mężczyznę do wałkowania ciasta. W końcu to praca wymagająca krzepy i zacięcia. A maszynkę do makaronu uważam za fanaberię, w sytuacji gdy robię makaron raz na dwa miesiące.


Cytrynowy makaron z sosem tuńczykowym

Składniki (na dwie duże porcje):

I. makaron:
3/4 szklanki mąki,
1 jajko,
szczypta soli i pieprzu,
skórka z całej cytryny,
sok z połowy cytryny,
łyżka oliwy.

1. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść.
2. Rozwałkować ciasto do grubości ok 2-3 mm (do tego przyda nam się silny mężczyzna, gdyż ciasto na makaron jest dosyć twarde).
3. Zawinąć płat ciasta w rulon i kroić w paseczki ok. 0,5 cm.
4. Rozwinąć wstążki makaronu, dokładnie oprószyć mąką i zostawić na noc do przeschnięcia.
5. Gotować w osolonej wodzie ok. 10 minut.


II. sos:
puszka tuńczyka w oliwie,
1 marchewka,
1/2 pora,
1/2 puszki pomidorów krojonych,
suszony rozmaryn i tymianek
sól,
pieprz ziołowy.

1. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora oczyścić i pokroić w talarki.
2. Otworzyć puszkę z tuńczykiem, wylać oliwę na patelnię. Smażyć na niej warzywa.
3. Dodać pomidory. Dusić do momentu wyparowania sosu, ok. 7 minut.
4. Dołożyć tuńczyka i przyprawy. Smażyć kolejne 5 minut.


Smacznego!

Przepis dołączam do akcji:




Tagged: , , , ,

3 komentarze: