niedziela, 6 lipca 2014

      Sezon na kurki właśnie się zaczął na Suwalszczyźnie, więc trzeba go dobrze wykorzystać. Dziś na aromatyczna i bardzo prosta  zupa z kurek, która zadowoli każdego niejadka. Mam nadzieję, że w tym roku zdążę zrobić porządne zapasy na zimę. Jestem absolutnie grzybożerna. A Wy- lubicie grzyby? Co zbieracie wczesnym latem? 

Krem z kurek
Składniki na 4 osoby:
5 średnich ziemniaków, 
1 duża marchewka, 
ok. 3 cm kawałek selera,
1/2 białej cebuli, 
3 litry bulionu warzywnego,
ok. 100 g oczyszczonych kurek,
1 łyżka masła,
1 łyżka śmietany lub jogurtu,
sól, pieprz,
opcjonalnie zielona czubryca lub inne ulubione zioła.

1. Ziemniaki, marchewkę i selera obrać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu. Gotować ok. 20 minut.
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kurki przekroić. Zeszklić razem na maśle. 
3. Dodać do zupy. Gotować jeszcze 15 minut. Przyprawić. Zestawić z ognia i dodać śmietanę. 
4. Zmiksować i podawać. Można też wcześniej odgotować kurki i dodać je na sam koniec, jednocześnie zostawiając kilka do przybrania.

Smacznego!

Tagged: ,

1 komentarz:

  1. Prosto i smacznie! Kurki uwielbiam - to zdecydowanie moje ulubione grzyby:)

    OdpowiedzUsuń