Sezon na kurki właśnie się zaczął na Suwalszczyźnie, więc trzeba go dobrze wykorzystać. Dziś na aromatyczna i bardzo prosta zupa z kurek, która zadowoli każdego niejadka. Mam nadzieję, że w tym roku zdążę zrobić porządne zapasy na zimę. Jestem absolutnie grzybożerna. A Wy- lubicie grzyby? Co zbieracie wczesnym latem?
Krem z kurek
Składniki na 4 osoby:
5 średnich ziemniaków,
1 duża marchewka,
ok. 3 cm kawałek selera,
1/2 białej cebuli,
3 litry bulionu warzywnego,
ok. 100 g oczyszczonych kurek,
1 łyżka masła,
1 łyżka śmietany lub jogurtu,
sól, pieprz,
opcjonalnie zielona czubryca lub inne ulubione zioła.
1. Ziemniaki, marchewkę i selera obrać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu. Gotować ok. 20 minut.
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kurki przekroić. Zeszklić razem na maśle.
3. Dodać do zupy. Gotować jeszcze 15 minut. Przyprawić. Zestawić z ognia i dodać śmietanę.
4. Zmiksować i podawać. Można też wcześniej odgotować kurki i dodać je na sam koniec, jednocześnie zostawiając kilka do przybrania.
Smacznego!
Prosto i smacznie! Kurki uwielbiam - to zdecydowanie moje ulubione grzyby:)
OdpowiedzUsuń