sobota, 26 lipca 2014

       Kolejna pozycja z serii domowych alkoholi. Zakupiłam nawet specjalne etykiety do butelek z takim napisem. Ale to do wykorzystania za kilka miesięcy, gdy wino dostatecznie się "wychodzi" i będzie można przelać go w ładniejsze buteleczki.
Wino wiśniowe
Składniki na gąsior 15 litrowy:
7 kg wiśni,
4 kg cukru,
1/6 kostki drożdży,
ok. 8 l wody.

1. Cztery kilogramy wiśni przełożyć do gąsiora.
2. Z pozostałych owoców wycisnąć sok. Wymieszać z drożdżami i cukrem. Wlać do gąsiora.
3. Zalać całość wodą do wysokości 5 cm poniżej szyjki. Zatkać papierem, lub czystą, bawełnianą ściereczką. 
4. Odstawić w ciemne i ciepłe miejsce na minimum 4 miesiące. Po tym czasie można odcedzić wino od owoców. W butelki można przelewać dopiero dojrzałe wino. 
Smacznego!

Tagged: ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz