sobota, 19 lipca 2014

    Jadłam kiedyś konfitury agrestowo-truskawkowe, ale szczerze mówiąc nie smakowały mi zbytnio. Postanowiłam pójść o krok dalej i zastąpić truskawki malinami. I efekt okazał się przepyszny. ;)

Galaretka malinowo-agrestowa
Składniki:
1 kg dojrzałego agrestu,
0,75 kg leśnych malin,
szklanka cukru,
2 łyżki soku z cytryny,
2 szklanki wody.

1. Agrest oczyścić, umyć i włożyć do szerokiego rondla. Zalać wodą i zasypać cukrem.
Gotować na wolnym ogniu, mieszkając od czasu do czasu, aż owoce zaczną się rozpadać.
2. Dodać umyte maliny i sok z cytryny. Jeśli owoce są mało soczyste i dżem przywiera, można dodać odrobinę wody. 
3. Gotować jeszcze 10 minut (łącznie min. 40 minut).
4. Konfiturę przetrzeć przez sito.
5. Przekładać w wyparzone słoiczki. Pasteryzować 20 minut.

Tagged:

0 komentarze:

Prześlij komentarz