poniedziałek, 21 lipca 2014

 Wpis trochę po czasie, bo już pewnie porzeczki w większości przerobiliście, ale wśród moich zapasów na zimę nie może zabraknąć nalewek i domowych win. A owoce porzeczki nadają się na wino idealnie, nadają piękny kolor, cierpkość i cudowny zapach. A Wy - robicie domowe trunki?

Wino porzeczkowe domowe
Składniki na pięciolitrowy gąsior:
2 litry oczyszczonych owoców,
1 kg cukru,
3 litry wody,
dosłownie ziarenko drożdży. 

1. Połowę owoców wsypać do gąsiora.
2. Z drugiej połowy owoców wycisnąć sok. Przecedzić. Wymieszać z cukrem i drożdżami. Dolać do gąsiora.
3. Zalać całość wodą. Kilka cm od szyjki musi zostać odstępu, aby wino miało gdzie "oddychać/chodzić". Wlew przykryć papierem lub bawełnianą ściereczką. 
4. Odstawić w ciepłe, ale zaciemnione miejsce na minimum 12 tygodniu.
5. Po miesiącu można odcedzić owoce.
6. Gotowe wino odcedzić dwukrotnie przez gazę i przelewać w butelki z ciemnego szkła. Przechowywać w chłodnym miejscu. 


Tagged: ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz