piątek, 13 grudnia 2013

    Uwielbiam zapach ciasta na pierniki. Wprawia mnie w świąteczny nastrój. Prawie tak, jak mandarynki. ;) Przepis jest stary, pochodzi z zeszytów mojej babci. Pierniczków wychodzi sporo, wymagają jednak czasu, aby mogły nabrać smaku. Później zostaje tylko lukrowanie, ale to już można spokojnie zlecić dzieciom. 

Pierniczki babci Zosi
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki,
1/2 szklanki miodu,
10 łyżek cukru (ok. 2/3 szklanki),
2 łyżki margaryny (1/3 kostki),
1 jajko i 1 żółtko,
łyżka przyprawy do piernika,
1/5 łyżeczki sody,
tłuszcz do blachy.

1. Miód zagotować z przyprawą i wrzącym zaparzyć mąkę.
2. Posiekać mąkę nożem. Wystudzić.
3. Dodać cukier, margarynę i sodę. Wbić jajko. Wyrobić ciasto. 
4. Schłodzić, następnie rozwałkować na ok. 0,5 cm.
5. Z ciasta wycinać pierniczki. Układać na blaszce wysmarowanej tłuszczem.
6. Środek każdego pierniczka posmarować żółtkiem.
7. Piec ok. 10 minut w 180`C.
8. Gorące układać na płaskiej powierzchni do wystudzenia. 

Tagged: ,

1 komentarz: