Prosiłam o przesłanie przepisu na danie z makiem. Nie zawiedliście, pojawiły się ciasta, desery i inne pyszności.
Ogłaszam zatem, że pierwsze miejsce zajęła pani Ewa Konsek swoim przepisem na ciasto makowe z masą jabłkową. Drugim nagrodzonym przepisem jest pomarańczowy ryż z bakaliami (myślę, że świetnie zastąpi kutię na stole wigilijnym) pani Magdy Mentel.
Nagrody to:
I miejsce - likier kokosowy (200 ml) + 3 gwiazdki z filcu,
II miejsce - książka "Chleb-domowy wypiek" + 2 ozdoby z filcu (do wyboru).
Laureatkom gratuluję i proszę o jak najszybszą odpowiedź drogą mailową. Może nagroda zdąży przyjść przed świętami. ;)
A oto zwycięski przepis:
Ciasto makowe z masą jabłkową
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 65 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na ciasto wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki na około 30 minut.
2. Składniki na masę jabłkową:
- 500 g jabłek
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki zimnej wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Jabłka umyć, obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i cynamon. Zagotować. Dusić na ogniu przez około 5 minut (jabłka powinny się lekko rozgotować). Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 4 łyżkach zimnej wody i dodać do gotującej się masy. Wymieszać. Wystudzić.
3. Składniki na masę makową:
- 250 g mielonego maku
- 375 ml mleka
- 60 g cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 75 g posiekanych orzechów włoskich
- kilka kropel aromatu migdałowego
Mak zaparzać w mleku, na małym ogniu, do momentu, aż ziarenka będzie można rozetrzeć w palcach. Odcedzić i zmielić. Dodać cukry, jajko, orzechy i aromat migdałowy. Dokładnie połączyć.
Dno Tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Dno tortownicy wylepić ciastem, na nie wyłożyć połowę masy makowej, następnie masę jabłkową i resztę masy makowej. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Udekorować lukrem.
Smacznego :)
Serdecznie dziękuję !!! Bardzo się cieszę !!! :))
OdpowiedzUsuń