środa, 18 grudnia 2013

        Prosiłam o przesłanie przepisu na danie z makiem. Nie zawiedliście, pojawiły się ciasta, desery i inne pyszności. 
        Ogłaszam zatem, że pierwsze miejsce zajęła pani Ewa Konsek swoim przepisem na ciasto makowe z masą jabłkową. Drugim nagrodzonym przepisem jest pomarańczowy ryż z bakaliami (myślę, że świetnie zastąpi kutię na stole wigilijnym) pani Magdy Mentel

Nagrody to:
I miejsce - likier kokosowy (200 ml) + 3 gwiazdki z filcu,
II miejsce - książka "Chleb-domowy wypiek" + 2 ozdoby z filcu (do wyboru).

Laureatkom gratuluję i proszę o jak najszybszą odpowiedź drogą mailową. Może nagroda zdąży przyjść przed świętami. ;)

A oto zwycięski przepis:

 Ciasto makowe z masą jabłkową

1. Składniki na kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 65 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Składniki na ciasto wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki na około 30 minut.

2. Składniki na masę jabłkową:
  • 500 g jabłek
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru 
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Jabłka umyć, obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i cynamon. Zagotować. Dusić na ogniu przez około 5 minut (jabłka powinny się lekko rozgotować). Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 4 łyżkach zimnej wody i dodać do gotującej się masy. Wymieszać. Wystudzić.

3. Składniki na masę makową:
  • 250 g mielonego maku
  • 375 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 75 g posiekanych orzechów włoskich
  • kilka kropel aromatu migdałowego
Mak zaparzać w mleku, na małym ogniu, do momentu, aż ziarenka będzie można rozetrzeć w palcach. Odcedzić i zmielić. Dodać cukry, jajko, orzechy i aromat migdałowy. Dokładnie połączyć.
Dno Tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Dno tortownicy wylepić ciastem, na nie wyłożyć połowę masy makowej, następnie masę jabłkową i resztę masy makowej. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Udekorować lukrem.


 Smacznego :)

Tagged:

1 komentarz: