piątek, 7 lutego 2014



      Uwielbiam domowe bezy. Kojarzą mi się ze wczesnym dzieciństwem, gdy babcia piekła chleb w piecu kaflowym, a potem w nagrzanym piecu całą noc suszyły się bezy. Wstawaliśmy rano z bratem, aby dobrać się do jeszcze letnich "bzików". Te ze sklepu w ogóle nie mają tego smaku. 
      Bezy nie są wcale tak pracochłonne, jakby mogło się wydawać. Mamy miksery, więc nie trzeba ubijać białek godzinami. Chyba, że ktoś lubi. ;) 
Bezy - prosty przepis
Składniki:
4-5 białek,
szklanka cukru, 
2 łyżeczki cukru z wanilią
(aromatu lepiej nie dodawać, bo opadną). 

1. Do czystej i suchej miski wybić białka, oddzielając je od żółtek Przydadzą się na przykład do kruchych ciasteczek. 
2. Dodać cukier i cukier z wanilią. Ubijać na wysokich obrotach około 15 minut, do uzyskania białej, gładkiej masy. Konsystencja powinna być na tyle zwarta, aby nie spływała zbyt szybko z mieszadeł miksera. 
3. Przy pomocy rękawa cukierniczego lub 2 łyżeczek wykładać bezy na pergamin.
4. Suszyć 1,5 godziny w 100`C w piekarniku z termoobiegiem. Wystudzić, zostawiając w piekarniku. 






Smacznego!

Tagged:

2 komentarze:

  1. Klasyczne bezy a jakie pyszne ;) Świetny sposób na osłodzenie dnia ^^

    OdpowiedzUsuń