poniedziałek, 10 czerwca 2013

   Uwielbiam awokado - jego konsystencję, kształt, maślany smak i kolor. Cudowny owoc w kolorze nadziei - wszak ma okazać się cudownym lekarstwem na raka. Póki co łączę go z wieloma potrawami, ale najczęściej jem z chlebem i masłem w formie kanapki. A nóż widelec okaże się, że nadzieje nie były płonne. ;)
 Lubię też wszelkie smarowidła na kanapkę. Awokado może na pierwszy rzut oka nie łączy się z tuńczykiem, ale zapewniam - jest to ciekawe połączenie. 



Pasta z awokado i tuńczyka
Składniki:
1/2 dojrzałego awokado,
puszka tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym,
2 łyżki zielonego groszku (ugotowanego bądź z puszki),
1/3 szklanki ryżu,
1 jajko,
duża szczypta pieprzu,
sól,
2 łyżki majonezu.

1. Jajko ugotować na twardo. W oddzielnym garnku ugotować ryż na sypko (według opakowania, ok. 20 min.). Ugotowany ryż przelać lodowatą wodą. Odsączyć.
2. Tuńczyka odcedzić. Przełożyć do miski. Dodać groszek.
3. Awokado obrać ze skórki. Rozcisnąć widelcem. Jajko obrać, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć awokado i jajko do sałatki.
4. Dodać odsączony ryż i majonez. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Odłożyć do lodówki na 2 godziny, aby smaki przeszły.


Smacznego!

Tagged: , , ,

1 komentarz: