niedziela, 2 czerwca 2013

    Pierwsze truskawki. Nareszcie. Do tego odrobina ricotty i kakao. I można już rozpieszczać kubki smakowe. Deser jest prosty, przyjemny i bezstresowy.


Truskawki na chmurce z ricotty
Składniki:
150 g ciastek zbożowych,
250 g ricotty,
50 g miękkiego masła,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
4 łyżki cukru miałkiego,
2 łyżki kakao,
200 g truskawek.

1. Ciastka rozkruszyć, dodać 3 łyżki cukru, kakao, 1/3 ricotty i masło. Zmiksować na gładką masę.
2. Masę przełożyć do natłuszczonego naczynia. Włożyć do zamrażarki na 20 minut.
3. Pozostały ser wymieszać z cukrem waniliowym i resztą zwykłego cukru.
4. Wyłożyć masę serową na pierwszej warstwie deseru.
5. Umyć truskawki, pokroić. Ozdobić według uznania.
6. Chłodzić deser jeszcze przynajmniej godzinę.


Smacznego ;)

Tagged: ,

2 komentarze:

  1. Jakie to musi być dobre! Truskawki, ricotta, ciasteczka... Niebo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda:) chętnie bym się poczęstowała:)

    OdpowiedzUsuń