poniedziałek, 20 maja 2013

     Uwielbiam programy Nigelli. I chociaż wiem, że gotuje ona zbyt niezdrowo, za tłusto i za słodko - to nie potrafię się jej oprzeć. Ma w sobie coś magnetycznego. Może to owa nieskrępowana radość z jedzenia, może to po prostu jej urok. Cenię przepisy Nigelli za prostotę i ciekawe połączenia. Tym razem urzekło mnie ciasto "z polenty", czyli bazujące na mące kukurydzianej. Absolutnie pyszne. 


Ciasto z polenty
Składniki:
100 g mąki kukurydzianej,
200 g mąki z migdałów (zblenderowałam płatki migdałowe),
1,5 łyż. proszku do pieczenia,
200 g masła,
200 g cukru,
3 jajka,
skórka z 1 cytryny,
łyżka cukru waniliowego (prawdziwego)
*opcjonalnie: sok z 2 cytryn + 0,5 szklanki cukru pudru.

1. Mąkę kukurydzianą, migdałową i proszek do pieczenia połączyć.
2. W oddzielnej misce utrzeć masło z cukrem. Dodawać do niego po 1 jajku i 1 łyżce mieszanki sypkiej. Na koniec dodać resztę mąki.
3. Do ciasta dodać skórkę cytrynową i cukier waniliowy. Połączyć.
4. Wylać do formy o średnicy 26 - 30 cm (albo do małej keksówki).
5. Piec w temp. 180`C przez 40 minut.
6. Ciasto można jeść suche (bardzo się kruszy). Albo można polać lukrem cytrynowym. W tym celu sok z cytryn gotujemy z cukrem pudrem i polewamy nim ciasto. Należy chwilę poczekać aż wsiąknie. 

Smacznego! ;)

Tagged: , , , ,

2 komentarze:

  1. robiłam kiedyś to ciasto, polecam bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kupiłam sobie ostatnio polentę, muszę w końcu spróbować coś z nią upiec :) Twoje ciacho kusi wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń