środa, 17 kwietnia 2013

Wiele się dzieje w moim życiu ostatnio. Na tyle dużo, że mam mało czasu na pisanie. Pora to nadrobić - przepisem na sałatkę z wędzonym twarogiem, która świetnie nada się do obiadu, jak i na przekąskę. Wędzony twaróg to mój ostatni nałóg, jest absolutnie pyszny - lekko słony, z wyraźnym posmakiem wędzenia. Świetna alternatywa dla fety. Jem go na kanapce, robiłam z nim bułeczki, a teraz pora na sałatkę.  Bez problemu  twaróg tego typu dostaniecie w supermarketach.


Sałatka z wędzonym twarogiem
Składniki:
ok. 150 g wędzonego twarogu (pół opakowania),
mała główka sałaty lodowej,
4 plastry boczku kresowego (ważne, by był wędzony na zimno lub tylko podsuszany),
2 łyżki pestek słonecznika,
2 łyżki oliwy + 2 łyżki zimnej wody,
po szczypcie suszonego tymianku, pieprzu cytrynowego i soli,
kilka ziaren kolendry,
łyżeczka soku z cytryny.

1. Boczek pokroić na cienkie paski i usmażyć na suchej patelni (grillowej). Odcisnąć nadmiar tłuszczu.
2. Umyć i wysuszyć sałatę. Porozrywać ją na małe kawałki. Dodać rozkruszony ser, boczek i ziarna słonecznika.
3. W moździerzu rozetrzeć przyprawy z sokiem z cytryny. Dodać oliwę i wodę. Dokładnie wymieszać. Polać dressingiem sałatkę. I gotowe.



 Smacznego. ;)

Tagged: , ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz