piątek, 26 kwietnia 2013

         Knysz jest swoistą litewską bułką drożdżową. Ciasto jest specyficzne, trochę dobiega smakiem od znanej nam drożdżówki. Odrobinę bardziej przypomina ciasto na pizzę. W wersji najbardziej tradycyjnej knysze piecze się z nadzieniem ziemniaczano-twarogowym. Ja postanowiłam wykorzystać zalegającą w lodówce kiszoną kapustę. Knysze świetnie sie sprawdzą jako dodatek do zup, albo po prostu jako przekąska. 


Knysze z kapustą
Składniki:
I. ciasto:
25 dag mąki,
3 dag drożdży,
3/4 szklanki mleka,
łyżeczka cukru,
2 jajka,
5 dag masła.
II. farsz:
100 g kiszonej kapusty,
50 g gotowanego miesa/ pieczeni/ kiełbasy,
1 mała szalotka,
sól, pierz, kilka ziarenek jałowca i kminku,
olej.

1. Roztrzeć drożdże z cukrem. Przesiać do nich mąkę. Wlać mleko i wbić umyte jajka.
2. Dokładnie wyrobić. Dodać pod koniec wyrabiania roztopione masło i sól.
3. Zostawić do wyrośniecia.
4.  Mięso podsmażyć z kapustą.
5. Dodać poszatkowaną szalotkę i roztarte w moździerzu przyprawy.
6. Smażyć ok. 7 minut.
7. Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze raz i rozwałkować na ok. 1 cm.
8. Wykrajać grubą szklanką krążki, nałożyć na nie nadzienie i pozostawić do wyrośnięcia ok. 20 minut.
9. Piec ok. 20 minut w 190 stopniach.
Smacznego ;) 


Przepis podstawowy pochodzi z cytowanej wcześniej ksiażki: "Zapomniana kuchnia kresów" Agnieszki Kozłowskiej. Zmieniłam tylko farsz i ustaliłam czas pieczenia, który w książce był niejasny - "upiec w średnio nagrzanym piekarniku i zaraz podawać". ;)

Tagged: , ,

2 komentarze: