sobota, 19 kwietnia 2014

    Mazurek to bardzo wdzięczny wypiek. Wykonanie jest proste, a dekorowaniem możemy zająć dzieci. I tym samym zyskujemy chwilę spokoju i piękne ciasto. ;)
Składniki:
3 żółtka,
1/2 kostki margaryny,
1,5 szklanki mąki,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
szklanka cukru pudru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
masa krówkowa/kajmak,
kolorowe drażetki/kandyzowane owoce/migdały/orzechy - do ozdoby.

1. Składniki na ciasto zagnieść. Schłodzić przez pół godziny w zamrażarce.
2. Ciasto rozwałkować, wyciąć pożądany kształt. Zawinąć brzegi do góry (ok. pół cm).
3. Piec 20 minut w 180`C.
4. Wystudzone placki posmarować masą kajmakową. I ozdobić. ;)

Wesołych Świąt!

Tagged:

0 komentarze:

Prześlij komentarz