niedziela, 21 lipca 2013

   Sezon na owoce leśnie w pełni. Zatem i w mojej kuchni musiały się pojawić. I to nie w byle jakim towarzystwie - bo placuszków z mamusinego twarogu i ricotty. Połączenie absolutnie cudowne. Szczypta hedonizmu na sobotni obiad.


Twarogowe racuchy z sosem z ricotty i jagód
Składniki:
I. placki (ok. 18 sztuk):
ok. 200 g twarogu,
1 jajko,
ok. 1 szklanki mąki żytniej (ile ciasto pochłonie),
1/2 łyż. proszku do pieczenia,
3 łyż. cukru,
szczypta soli,
3/4 szklanki mleka.
II. sos:
małe opakowanie ricotty (ok. 150 g),
2 połówki brzoskwini w zalewie,
łyżka miałkiego cukru,
1/2 łyż. cukru waniliowego,
50 ml słodkiej śmietanki,
III. jagody lub konfitura jagodowa (ok. 3 łyż.).

1. Twaróg zmiksować z cukrem. Dodać jajko, mleko, sól. Wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem. Połączyć na gładką masę.
2. Smażyć małe placuszki łyżką kładzione.
3. Brzoskwinie pokroić na małe kawałki. Ricottę zmiksować z cukrem i śmietanką. Połączyć z brzoskwiniami.
4. Racuchy podawać z sosem z ricotty i łyżką konfitury jagodowej.




Smacznego!

Tagged: , ,

1 komentarz:

  1. ależ smakowite :) pozdrawiam i zapraszam na warzywa z grilla http://www.zgrilla.pl/cukinia-i-baklazan-z-feta-i-szczypiorkiem-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń