poniedziałek, 25 lutego 2013

   Przy takiej lichej pogodzie chciałoby się zawinąć w kołdrę i nie wyściubiać nosa z domu. Skoro słońca jak na lekarstwo, to trzeba sobie doładować akumulatory w inny sposób, na przykład odrobiną egzotyki w kuchni.

 
Zupa warzywna z wieprzowiną, na sposób orientalny
Składniki:
100 g wieprzowiny (np. z łopatki),
2 marchewki,
1/4 selera,
mała cebula,
100 g bambusa w zalewie (zapałki),
1/2 łyżeczki suszonych płatków chili,
2 łyżki sosu sojowego,
ok.70 g makaronu ryżowego typu nitki,
sól, pieprz,
suszony rozmaryn,
oliwa.

1. Warzywa obrać i pokroić w słupki. Podsmażyć na oliwie i przełożyć do gotującej się wody.
2. Mięso pokroić w paski. Obsmażyć na oliwie. Dodać sos sojowy, sól i pieprz. Przełożyć do gotujących się warzyw.
3. Do zupy dodać odsączone kawałki bambusa i przyprawy. Gotować ok. 10 minut.
4. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i przykryć na 3 minuty.
5. Do miseczki nakładać porcje makaronu i zupy.
Smacznego. ;)

Tagged: ,

2 komentarze:

  1. bardzo apetycznie wygląda:) u mnie robi się już za oknem wiosennie, może dotrze do Ciebie ta pogada też:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, bo ta długaśna zima już zwyczajnie męczy. ;(

      Usuń