wtorek, 3 września 2013

      Nie rozumiem ludzi, którzy twierdzą iż nie lubią tego, tamtego i owego - a w życiu nie jedli danej potrawy albo wspominają rzekomy koszmar z dzieciństwa. A ja twierdzę, że nie ma okropnych dań, są tylko potrawy źle przyrządzone. Można posłużyć się przykładem szpinaku, który większość wspomina jako błotnistą breję ze stołówki szkolnej. A wystarczy dodać do niego czosnek, kurczaka, cebulę i śmietanę. I pyszny sos do makaronu gotowy. I tak samo jest z wątróbką. Wspomnienie krwistej wątróbki na pewno mrozi żyły u wielu z was. Mi osobiście to nigdy nie przeszkadzało. Ale rzeczona wątróbka nabiera niesamowitego smaku z dodatkiem owoców, od najpopularniejszej wersji z jabłkami począwszy, na wiśniach kończąc. 
    A dziś chciałabym zachwalić wątróbkę z pomarańczami, podaną  kuskusem pomarańczowo-miętowym. Pyszna kolacja na koniec lata. 
wątróbka drobiowa z pomarańczami
Składniki:
I. wątróbka:
0,5 kg wątróbki drobiowej,
1 duża pomarańcza,
1/2 białej cebuli,
tymianek,
majeranek,
sól, pieprz, olej.

1. Wątróbkę oczyścić, wyciąć błonki i żyłki. 
2. Na patelnię wlać ok. łyżkę oleju. Wrzucić wątróbkę. Smażyć na średnim ogniu.
3. Cebulę pokroić w piórka. Dodać na patelnię.
4. Pomarańczę obrać, pokroić w kostkę. Również dodać do wątróbki.
5. Przyprawić. Dodać 50 ml wody. Dusić do wyparowania wody.

II. Kuskus pomarańczowo-miętowy:
1/2 szklanki kaszy kuskus,
2 łyżki siekanej mięty, 
1/2 pomarańczy,
sól, pieprz, 
oliwa z oliwek.
1. Kaszę wsypać do miski. Zalać wrzątkiem tak, aby woda była 1 cm nad kaszą.
2. Z pomarańczy zetrzeć skórkę. Resztę obrać i podzielić na cząstki. Każdą cząstkę przekroić na połowę. 
3. Gdy kasza już napęcznieje dodać kawałki pomarańczy, posiekaną miętę oraz przyprawy i oliwę. Wszystko dokładnie zamieszać.
Kasza jest świetna jako dodatek do potraw mięsnych, a także jako sałatka na zimno.

Smacznego!

Tagged:

3 komentarze: