niedziela, 21 października 2012


        Jesień to dla mnie kolory, ulubione ubrania i rękawiczki, smaki przetworów, grzybów, a nade wszystko dyni. Już i zupę-krem zjadłam, plackami poprawiłam, a teraz pora na wypróbowanie czegoś nowego.
            Wędrówka po różnych blogach potrafi zainspirować. A zapiekanka w wydrążonej dyni mnie urzekła swą prostotą i wyglądem. Przepis oryginalny znajduje się na stronie: Smak chwili.
            Osobiście nie przepadam za soczewicą, a warzyw było mi w niej zbyt mało. Zatem zostawiam dynię i farsz robię po swojemu. Trochę prościej niż w oryginale. Sprawdzam zapasy w myśl: nie marnuję jedzenia i do dzieła.
        Ciekawa jestem, czy uda mi się przekonać lubego do owego warzywa. Może taka słoneczna, jesienna zapiekanka sobie z nim poradzi. Póki co uprażone pestki dyni idą na przystawkę.

Zapieczona dyniowa główka:

Skład: (na 2-3 osoby)
pół małej dyni,
woreczek ugotowanego, brązowego ryżu,
200g mielonego mięsa,
1 mała marchewka,
pół małej cukinii,
pół małej cebuli,
pół czerwonej papryki,
jeden mały pomidor,
1 jajo,
pół łyżeczki czubrycy,
pół łyżeczki mielonej,
słodkiej papryki,
szczypta pieprzu i soli,
2 łyż. startego sera.


  Przygotowanie:
1.Dynię wydrążyć, wyszorować skórkę i osolić w środku, następnie włożyć do piekarnika na 20 minut/ 200 stopni.
2. Marchewkę, paprykę i cukinię podsmażyć na maśle. Stopniowo dodawać mięso, cebulę i pomidora. Całość udusić.
3. Dodać przyprawy i ryż. Wymieszać.
4. Wbić jajko. Lekko podsmażyć jeszcze.
5. Wyjąć ostrożnie dynię z piekarnika. Wylać sok, który się w niej zgromadził.
6. Gotową masę wyłożyć do połówki dyni i zapiec kolejne 20 minut w 180/190 stopniach.
7. 3-5 minut przed końcem pieczenia posypać serem.


 Przepis bierze udział w akcji: Festiwal Dyni 2012
 

Tagged: , ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz