wtorek, 14 sierpnia 2012

Świat bez ryb nie istnieje. Bez mleka także. Brak czekolady również byłby smutny. Jednak bez ryby nie wyobrażam sobie tygodnia. Choćby puszeczkę tuńczyka, skrawek łososia, kawałek makreli. Och albo słoik zachwycających karasi w occie mojej mamy. <3
Ale zanim pojadę do domu i będę rozpieszczana, to moja wersja zupy rybnej. Taka, która nie śmierdzi i nie jest tłusta. Jest delikatna, warzywna i pyszna. A na dodatek szybka i tania.

Zupa z dorsza
Składniki na 2 osoby:
2 filety z dorsza
2 marchewki
1 pietruszka
1 duży por
kawałek selera
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
łyż. czubrycy zielonej
łyż. oliwy
łyżka stołowa mąki razowej




Przygotowanie:
1. Warzywa umyć. Pokroić w cienkie talarki. Wszystkie oprócz pora, włożyć do garnka z wodą. Gotować na małym ogniu.
2. Rybę wypłukać, pokroić w szeroką kostkę i podsmażyć na oliwie. Oprószyć solą i pieprzem.
3. Dodać na patelnię por. Chwilę podsmażyć. Dodać mąkę i zmniejszyć ogień.
4. Rybę z porem dodać do gotujących się warzyw.
5. Doprawić do smaku czubrycą i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut. W zależności od kondycji warzyw.
6. Gotową zupę posypać posiekaną natką.



Tagged: , , ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz