Burak to dosyć kontrowersyjne warzywo, na jednego zwolennika przypada pewnie ze dwóch przeciwników. Osobiście nie przepadam za zupą buraczkową, ale pieczone, czy smażone buraczki uwielbiam. I chociaż przygotowanie buraków to raczej brudna robota, to efekt zadowoli nawet wymagających. Tarta jest łatwa, ładna i ma interesujący smak.
Tarta z pieczonymi buraczkami
Składniki:
5 małych buraczków (ok. 5 cm),
80 g brie (najlepiej z orzechami lub ser + 3-4 posiekane orzechy włoskie),
szczypta suszonego tymianku,
1/2 szklanki posiekanych liści selera lub natki pietruszki,
2 jajka,
50 g śmietany 18%,
1/3 opakowania ciasta francuskiego,
sól, pieprz,
oliwa z oliwek.
1. Buraki obrać. Pokroić w plastry ok. 0,5 cm. Ułożyć na blaszce, skropić oliwą z oliwek i doprawić solą i tymiankiem. Piec ok. 25 minut w 200`C.
2. Foremkę do tarty natłuścić i całą wyłożyć ciastem francuskim. Nakłuć widelcem.
3. Do miski wbić jajka. Dodać śmietanę, sól, pieprz, posiekane liście selera. Dokładnie wymieszać.
4. Wyjąć buraki z pieca. Wstawić na 5 minut samo ciasto, by podpiekło się dno.
5. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, wylać masę jajeczną do formy. Układać plastry buraków i pokrojony ser.
6. Piec ok. 20 minut w 180`C.
Drugą tartę zrobiłam z kurkami.
Składniki:
masa jajeczna z przepisu wyżej (bez zieleniny),
2 dymki,
jeden mały por,
ok. 100 g. kurek,
1/3 opakowania ciasta francuskiego,
pieprz, tymianek, sól, olej.
1. Kurki odgotować. Osuszyć.
2. Jedną dymkę drobno pokroić i podsmażyć z kurkami. Dodać kawałki pora. Doprawić solą, tymiankiem i sporą ilością pieprzu.
3. Ciasto podpiec j.w.
4. Następie wylać masę jajeczną do formy i wyłożyć na nią kurki.
5. Drugą dymkę pokroić w piórka. Ułożyć je na wierzchu tarty.
6. Piec również ok. 20 minut w 180`C.
Smacznego!
Buraczkowa kocham ! Jak można jej nie lubić ?
OdpowiedzUsuńA na tartę dałabym się zaprosić...
Nie lubię zup z ziemniakami i śmietaną, zbyt mdły smak. To wsiadaj w ciuchcię i przybywaj ;D
Usuń