Uwielbiam lody, sorbety i mrożoną kawę. Zimno mi nie straszne. Wszak pochodzę z polskiej Syberii. Lody są niewątpliwie miłą osłodą nieznośnych upałów. Szkoda tylko, że producenci dodają do nich tyle sztucznych składników. A do przygotowania domowych lodów wcale nie potrzeba wiele. I niczym nie ustępują tym ze sklepu.
Domowe lody jagodowe
Składniki:
200 ml śmietanki 12%,
szklanka jagód (lub mały słoik konfitur jagodowych),
3 łyżki cukru pudru,
1 jajko.
1. Jajko ubić z cukrem w kąpieli wodnej.
2. Dodać śmietankę. Miksować na wolnych obrotach.
3. 2/3 jagód zmiksować z masą. Pozostałe owoce dodać do powstałej masy.
4. Delikatnie połączyć masę. Wlać do pojemnika.
5. Lody mrozić min. 2 godziny.
Robisz lody jagodowe i nie zapraszasz na degustację? Ty... Ty... Ty rozsądna kobieto, ty! Robię jutro malinowe. Dzięki za przepis :*
OdpowiedzUsuńZmusiła mnie Aga do zrobienia. Dla Ciebie mogę zrobić nowe ;D
Usuń