piątek, 20 grudnia 2013

     Kolejny przepis z cyklu świątecznego - pyszny likier kokosowy. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy, przy świątecznym stole. A że jest to słodki alkohol, to z pewnością będzie smakował zwłaszcza żeńskiej części rodziny. 

Likier kokosowy
Składniki:
10 dag wiórków kokosowych,
0,5 l wódki,
100 ml spirytusu,
400 ml mleka skondensowanego (użyłam niesłodzonego),
łyżeczka kawy rozpuszczalnej.

1. Wiórki zmielić lub rozdrobnić blenderem. Zalać alkoholem na 4-5 dni.
2. Po tym czasie, mleko zagotować z kawą (do pierwszych bąbelków, nie gotować!).
3. Dolać alkohol z wiórkami. Ostudzić i przelać do wyparzonych butelek.
4. Przechowywać w lodówce.
*Po tygodniu dobrze odcedzić wiórki od reszty, gdyż czuć ich strukturę. 


Smacznego!

środa, 18 grudnia 2013

        Prosiłam o przesłanie przepisu na danie z makiem. Nie zawiedliście, pojawiły się ciasta, desery i inne pyszności. 
        Ogłaszam zatem, że pierwsze miejsce zajęła pani Ewa Konsek swoim przepisem na ciasto makowe z masą jabłkową. Drugim nagrodzonym przepisem jest pomarańczowy ryż z bakaliami (myślę, że świetnie zastąpi kutię na stole wigilijnym) pani Magdy Mentel

Nagrody to:
I miejsce - likier kokosowy (200 ml) + 3 gwiazdki z filcu,
II miejsce - książka "Chleb-domowy wypiek" + 2 ozdoby z filcu (do wyboru).

Laureatkom gratuluję i proszę o jak najszybszą odpowiedź drogą mailową. Może nagroda zdąży przyjść przed świętami. ;)

A oto zwycięski przepis:

 Ciasto makowe z masą jabłkową

1. Składniki na kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 65 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Składniki na ciasto wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki na około 30 minut.

2. Składniki na masę jabłkową:
  • 500 g jabłek
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru 
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Jabłka umyć, obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i cynamon. Zagotować. Dusić na ogniu przez około 5 minut (jabłka powinny się lekko rozgotować). Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 4 łyżkach zimnej wody i dodać do gotującej się masy. Wymieszać. Wystudzić.

3. Składniki na masę makową:
  • 250 g mielonego maku
  • 375 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 75 g posiekanych orzechów włoskich
  • kilka kropel aromatu migdałowego
Mak zaparzać w mleku, na małym ogniu, do momentu, aż ziarenka będzie można rozetrzeć w palcach. Odcedzić i zmielić. Dodać cukry, jajko, orzechy i aromat migdałowy. Dokładnie połączyć.
Dno Tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Dno tortownicy wylepić ciastem, na nie wyłożyć połowę masy makowej, następnie masę jabłkową i resztę masy makowej. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Udekorować lukrem.


 Smacznego :)

niedziela, 15 grudnia 2013

    Stare przepisy mają swój urok. Z uśmiechem czytałam zapiski babci, pełne archaizmów i składników tak odmiennych od naszych. Pisałam już o "cukrze w mączce" i wynoszeniu żelatyny na dwór. Ząb czasu nieco już napoczął babcine zeszyty, zatem musiałam je przepisać - dla potomnych. A i sama poznałam wiele przepisów, które okazały się wyzwaniem dla mnie i  mamy. Na pierwszy ogień poszedł tulipan, miał rozkwitnąć  w środku, lecz ciasto za nic miało me prośby. Za drugim podejściem wyszedł piękny, wielobarwny (bawiłam się barwnikami spożywczymi) pączek, przypominający nieco bohatera anime Mój sąsiad Totoro - ciasto w sam raz na dziecięce przyjęcie. 

Tulipan
Składniki:
I. Ciasto podstawowe:
1 kostka margaryny,
1 szklanka cukru,
6 jajek,
6 łyżek oleju,
2 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
II. Dodatki:
opakowanie budyniu waniliowego,
1/2 szklanki maku (wcześniej wymoczonego w mleku),
2 łyżeczki kakao,
opakowanie kisielu truskawkowego (lub innego czerwonego).

1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na gęstą pianę. 
2. Margarynę ucierać z cukrem. W trakcie ucierania dodawać po 1 żółtku i 1 łyżce oleju ( x 6).
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do ucieranej margaryny.
4. Połączyć masę z pianą z białek.
5. Podzielić ciasto na 4 części, do pierwszej dodać budyń, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel, do czwartej mak.
6. Ciasto wykładać warstwami w wąskiej keksówce. 
7. Piec ok. 45-50 minut w 180`C.

Do ciasta świetnie pasuje prosta polewa:
1. Zagotować po 1 łyżce wody, margaryny, kakao i cukru. 
2. Oblać ciasto. 



Smacznego ;)

piątek, 13 grudnia 2013

    Uwielbiam zapach ciasta na pierniki. Wprawia mnie w świąteczny nastrój. Prawie tak, jak mandarynki. ;) Przepis jest stary, pochodzi z zeszytów mojej babci. Pierniczków wychodzi sporo, wymagają jednak czasu, aby mogły nabrać smaku. Później zostaje tylko lukrowanie, ale to już można spokojnie zlecić dzieciom. 

Pierniczki babci Zosi
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki,
1/2 szklanki miodu,
10 łyżek cukru (ok. 2/3 szklanki),
2 łyżki margaryny (1/3 kostki),
1 jajko i 1 żółtko,
łyżka przyprawy do piernika,
1/5 łyżeczki sody,
tłuszcz do blachy.

1. Miód zagotować z przyprawą i wrzącym zaparzyć mąkę.
2. Posiekać mąkę nożem. Wystudzić.
3. Dodać cukier, margarynę i sodę. Wbić jajko. Wyrobić ciasto. 
4. Schłodzić, następnie rozwałkować na ok. 0,5 cm.
5. Z ciasta wycinać pierniczki. Układać na blaszce wysmarowanej tłuszczem.
6. Środek każdego pierniczka posmarować żółtkiem.
7. Piec ok. 10 minut w 180`C.
8. Gorące układać na płaskiej powierzchni do wystudzenia. 

środa, 11 grudnia 2013

 Moi drodzy, zapraszam na konkurs świąteczny. Do wygrania upominki hand-made: likier kokosowy robiony przeze mnie, bombki z filcu (również wykonane przeze mnie) i  publikacja pt. "Chleb - domowy wypiek". 
Zasady konkursu są  proste: należy podać przepis (jeden!) wraz ze zdjęciem na danie z makiem. Zwycięskie przepisy zostaną opublikowane na blogu. Zgłoszenia można przesyłać do 17 grudnia na adres: rockmargot@gmail.com.


 Nagrodzone zostaną dwa przepisy.
I miejsce - likier kokosowy (200 ml) + 3 bombki z filcu (gwiazdki),
II miejsce - książka + 2 bombki z filcu.  

Wyniki zostaną opublikowane 18 grudnia
Będzie mi również miło, jeśli polubicie mojego bloga na facebooku lub dodacie do obserwowanych.

*Zwycięzców wybiorę sama. Nagrody wyślę również osobiście listem poleconym za pośrednictwem Poczty Polskiej. Wysyłka jedynie na terenie RP.

Zapraszam do zabawy!

wtorek, 10 grudnia 2013

     W zeszłym roku robiłam likier piernikowy z przepisu Matki Wariatki. Wyszedł przepyszny, aromatyczny, delikatnie słodki- znikał w oszałamiającym tempie. Miał tylko jedną wadę, zrobił się tak gęsty, że można go było łyżeczką jeść (z lodami- czemu nie?). W tym roku poeksperymentowałam nieco. Kilka zamienników i konsystencja stała się odpowiednia. Polecam go jako dodatek do powigilijnej kawy i ciasta. Absolutnie pyszny. Sprawdzi się również jako drobny upominek dla bliskich. Swój rozlewam w buteleczki po 200 ml, aby nikt nie poczuł się pominięty. 


Likier piernikowy
Składniki:
750 ml mleka skondensowanego (użyłam niesłodzonego),
100 g cukru pudru,
duże opakowanie przyprawy do piernika,
1/3 łyżeczki cynamonu,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
0,5 litra wódki,
100 ml spirytusu.

1. Mleko zagotować z kawą (do pierwszych bąbelków, nie gotować!). Wyłączyć.
2. Dodać przesiany cukier puder i przyprawę z cynamonem. Dokładnie wymieszać.
3. Dodać alkohol i połączyć.
4. Przelać do wyparzonych butelek. Trzymać w lodówce.



 Smacznego. ;) 

Przepis bierze udział w akcji: